Thai köket

Thailändska köket lägger tonvikten på lätt tillagade rätter
med starka aromatiska komponenter. Även om det Thailändska
köket är känt för att vara kryddigt het är även balans, detaljer
och variation en viktig del av tillagningen.

Thailändsk mat är känt för sin entusiastiska användning av färska
(snarare än torkade) örter och kryddor.
Vanliga örter är koriander, citrongräs, thailändska Basils och mynta.

Några andra vanliga smaker i thaimat kommer från ingefära, galangal,
tamarind, gurkmeja, vitlök, sojabönor, schalottenlök, vitt- svart peppar,
kaffir lime och naturligtvis chili.

 

Kryddor i Thailändska köket

När man blandar många av de vanligaste kryddorna i thailändska köket som vi känner igen, så kan vi inte alltid identifiera smakerna.
Kardemumma (Krawan)
Ingefära (Khing)
Lagerblad
Vitlök (Krathiem)
Peppar (Prik Thai)
Chilipasta eller currypasta (Nam prik phao): Chilipastan finns i olika varianter. Vanligast är den röda och den gröna men det finns även en gul variant och några olika versioner av den klassiska röda pastan.
Curry
Räkpasta (Kapi) Pasta tillverkad med räkor och salt, kan ersättas med anchovisextrakt eller skaldjursbuljong.
Färsk chili, röd, grön eller gul (Prik)
Kanel (Ob Cheuy)
Koriander (Phakchee) Man använder både de färska bladen, rötterna och kryddans torra frön.
Galanga (Kha): Galanga är släkt med ingefära.
Basilika (Bai) I det thailändska köker är tre olika sorters basilika vanlig. Den starkaste varianten heter Bai Kra Pow. Italiensk basilika heter Bai Horapa och den indonesiska basilikan, Bai Mangluk.
Mint (Bai saranae)
Citrongräs (Takrai) Färsk eller torr. Kan ersättas med citronskal.
Torkad chili, kan vara hel eller i pulverform.