Thailändska köket

Thailändska köket
eller thai mat

Thailändska köket, thai mat görs med en het wokpanna enklast.

Influenser i thai köket

Thailändsk mat skiljer sig markant från den europeiska. Det thailändska köket, unikt i sitt slag, har tagit emot influenser från både öst och väst. Sådana möten har lett till utvecklingen av nya kulinariska koncept.

Många grunder i thai mat

Thailändsk matlagning har omfamnat tekniker som stekning och fritering, ursprungligen från Kina. Indien har bidragit med en rikedom av kryddor som förstärker smakerna, vilket ger upphov till en mängd variationer och ingredienser som bildar grunden för thailändska rätter.

Det unika i thai köket

Liksom vårt traditionella kök som omfattar kött, fisk, grönsaker och skaldjur, innehåller det thailändska köket liknande basingredienser. Dock är det de unika ingredienserna och kryddorna samt den konstnärliga presentationen som distinkt avgränsar det thailändska köket.

Kryddorna i thai köket

När folk tänker på thailändsk mat, tänker de ofta på starka kryddor. Ändå erbjuder det thailändska köket även många milda rätter. Portugisiska missionärer introducerade chili från Sydamerika till Thailand under 1500-talet, vilket gav upphov till starka maträtter.

Balansen med örterna

Om man skulle beskriva det thailändska köket med ett ord, skulle det vara ”doft”. Denna doft stammar från en unik blandning av ingredienser, särskilt färska örter som olika basilikasorter och koriander, tillsammans med citrongräs, tamarind och limeblad, vilket skiljer thai mat från andra kök globalt.

Harmoni i smakerna

Liksom många andra asiater älskar thailändare chilipastor, varav många är extremt starka. Den rika smaken beror ofta på en mix av vitlök, lök, galangal och kokos. Rätternas sötma kommer från ingredienser som palmsocker och balanseras elegant med sälta från fisksås och räkpasta, vilket skapar en distinkt harmoni av smaker som ger varje rätt en unik och minnesvärd karaktär.

Woken på hög värme

Det thailändska köket kännetecknas av snabb och effektiv tillagning av kött, kyckling, fisk och skaldjur tillsammans med ett brett utbud av grönsaker under hög värme i en wok, vilket bevarar deras krispighet och tillför fräschör till maträtterna.

Undvikande av vissa ingredienser är också ett sätt att känna igen det thailändska köket, som tydligt undviker mejeriprodukter, inklusive ost, och använder bröd mycket mindre än andra matkulturer.

Man delar på rätterna

Till skillnad från väst där en måltid ofta består av en enskild varmrätt, äter man i Thailand vanligtvis minst 2-3 förrätter som alla serveras samtidigt och delas av alla. Måltiden fortsätter sedan med flera huvudrätter som också serveras tillsammans, och alla tar för sig av allt.

Små portioner i thai mat

Man undviker att blanda olika maträtter. Istället tar man en liten portion ris eller nudlar med en specifik rätt, äter upp, och upprepar sedan processen. Till maten dricks ofta vatten eller öl, och som avslutning serveras ofta en efterrätt bestående av färska tropiska frukter.

Thai matkultur

Denna måltidsstil främjar gemenskap och möjligheten att smaka på en mängd olika rätter under samma måltid, en uppskattad del av den thailändska matkulturen
Gå gärna igenom Menyn klicka här

mysig thai restaurang med buddha,ät din thai mat i lugn och ro